Tech maakt druk kantoor fluisterstil

Een van de grootste kantoorergernissen is het geluid dat geproduceerd wordt door collega's. Dat probleem wordt groter met de huidige mode van open werkruimtes en flexplekken. Technologie biedt uitkomst.

Er zit een scène in het begin van de film Office Space waarin hoofdpersoon Peter Gibbons maandag aan zijn geestdodende baan in een hokje van een jaren 90-techbedrijf begint en getrakteerd wordt op het geluid van zijn telefoonbeantwoordende collega Nina. Die zet met dezelfde opgewekte toon alleen maar mensen aan de lopende band in de wacht. Mocht je niet weten waar ik het over heb:

Zijn humeur wordt hier negatief door beïnvloed. Hierna heeft hij een discussie met collega Milton over zijn radio, die Peter wijst op een afspraak dat deze op een redelijk volume mag staan. Deze film is een komedie en de voorbeelden worden uiteraard overdreven voor humoristisch effect, maar in het kantoorleven kunnen geluiden behoorlijk de productiviteit van werknemers in de war schoppen.

Tech om te dempen

Bedrijven stappen steeds meer af van de oude fysieke kantooropzet met hokjes en vergaderruimtes naar open plekken om werknemers meer te laten samenwerken. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat geluidsoverlast groter wordt. Zonder muren en geluidsdempende vloeren en dichte plafonds, lijkt het moderne kantoor steeds meer op een luidruchtige schoolkantine. Gelukkig verzinnen mensen ook technische oplossingen om het lawaai terug te dringen: geluid maskeren, filterende hoofdtelefoons en stiltemachines komen om de hoek kijken.

"We zien dat er tegengas wordt gegeven in die verschuiving naar open kantoorruimtes", zegt David Sholkovitz van Cambridge Sound Management. "Werknemers raken hierdoor gefrustreerd en mensen zijn niet zo blij met de nieuwe ruimte die het bedrijf voor ze heeft gebouwd." Het gebrek aan geluidsprivacy is een van de grootste punten die het moraal van werknemers omlaag stuwt, zo bleek in 2013 uit een onderzoek van de universiteit van Sydney. Het werd een groter probleem gevonden dan andere bronnen van kantoor-ergernis, zoals de temperatuur, luchtkwaliteit, schoonmaak of comfort van het meubilair.

Witte ruis uit plafond

Cambridge Sound Management is een van de bedrijven die maskerende technologie ontwikkelt dat niet zozeer ruisonderdrukkend is, maar ruisverstrooiing, zodat bijvoorbeeld een gesprek naar een onverstaanbaar geluid wordt teruggebracht. Je kunt dat een beetje zien als het effect dat je wellicht kent uit tekenfilms als ouders of leerkrachten op de achtergrond praten en dat wordt gereduceerd tot rare geluidjes.

Het bedrijf maakt kleine zenders die in het plafond worden gemonteerd (of aan draden worden bevestigd in bedrijven die geen systeemplafond meer hebben) die zijn verbonden met een centrale eenheid die bij andere netwerkapparatuur wordt geplaatst. De zenders produceren geluidsgolven die het geluid van gesprekken maskeren. Het lijkt op de werking van de in Nederland nooit zo populair geworden witteruismachines. Voor mensen die het niet kennen: het gaat om het geluid dat je hoorde als een tv-zender niks meer uitzond en je een sneeuwbeeld zag.

Hierna: Intelligente oortjes zijn een game-changer. Ze kunnen bepaalde geluiden versterken en andere dempen, zodat werknemers een storend geluid onderdrukkend supergehoor krijgen.

Related:
1 2 3 Page 1
Page 1 of 3
7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon