Belang van displays neemt toe, kennis blijft achter

Waar beeldschermen voor de grote OEM’s een commodity zijn die wordt meeverkocht als onderdeel van een totaalpakket, heeft specialist Samsung uiteraard een andere visie op displays. Mede dankzij de coronacrisis is deze markt dynamischer dan ooit, maar dat het over meer gaat dan een prijspunt alleen, is nog niet voor iedereen duidelijk. We spraken met Mildo Meijer, Rianne van Trigt en Douwe Klomp van Samsung over de B2B IT-strategie van het bedrijf.

Samsung Space monitor
Samsung

Samsung heeft die strategie in de afgelopen jaren meermaals aangepast. Waar het bedrijf nog geen 10 jaar geleden een hernieuwde focus op het zakelijke segment aankondigde, stootte het in erop volgende jaren juist steeds meer B2B-activiteiten af. Het stoppen met de verkoop van laptops in de EU in 2014 kon nog verklaard worden door de overtuiging destijds dat dergelijke apparaten door tablets zouden worden vervangen, maar in 2017 deed het ook de printerdivisie van de hand, met HP als koper. Ook voor monitoren verschoof de focus met ‘curved’ en ‘gaming’ sinds 2016 naar consumentensegmenten. Welke delen van de B2B IT-markt mogen zich dan wél verheugen in belangstelling van de Koreaanse gigant?

Nieuwe focus op zakelijke schermen

Van een ambitie om totaaloplossingen te bieden, vergelijkbaar met gevestigde namen als Dell en HP, is anno 2020 geen sprake. In plaats daarvan richt het bedrijf zich op segmenten waar het van oudsher sterk is, en waar het weet dat het gerede kans van slagen heeft.  Zo is het vastbesloten een positie in de markt voor zakelijke schermen te heroveren. Wanneer Samsung zo’n voornemen heeft – zoals het eerder liet zien met onder meer smartphones en televisies – levert het geen half werk. Weliswaar is begonnen met een voorzichtig gefocust productaanbod in het 24- en 27-inch segment, maar daarvoor hebben de fabrieken wel flink doorgedraaid.

Dat leverde in maart van dit jaar een voordeel op, vertelt Meijer, Head of Marketing and Operations bij Samsung Benelux. Toen de intelligente lockdown werd ingesteld, werken vanuit huis de norm werd en de vraag naar beeldschermen enorm toenam, kon Samsung daar goed aan voldoen. Diverse andere monitorleveranciers hadden de nodige uitdagingen op dat vlak, mede omdat veel productiecapaciteit in China begin 2020 was stilgevallen.

Gebrek aan kennis

Nu de ad-hoc reactie op die eerste lockdown heeft plaatsgemaakt voor een situatie waarbij veel werkgevers kijken naar structurele inrichting van thuiswerkplekken, zit de uitdaging evenmin in de voorraad. Veel meer is dat het feit dat monitors, zoals Meijer het omschrijft, “niet echt een emotieproduct zijn: mensen willen nooit het laatste of het beste”. Dat sluit aan bij onze eigen ervaring en wat we van veel partijen in deze markt horen: de forse technische ontwikkelingen die er de afgelopen tien jaar zijn geweest zijn niet alle bekend bij IT-inkopers. Die kijken veelal in de eerste plaats naar de aanschafprijs en basisfunctionaliteit als aansluitmogelijkheden. Meijer nuanceert dit enigszins: “Inkopers willen een goede resolutie en veel werkruimte.” Ook, zo stelt hij, vragen werkgevers wel om ergonomische modellen (met HAS), en neemt ook de vraag naar USB-C (voor eenvoudige docking) toe.

Maar toch, er is zoveel meer om aandacht aan te besteden bij de keuze van een beeldscherm. Zoals de voor écht meer werkruimte noodzakelijke hogere resolutie, wellicht in combinatie met een groter formaat. Over de meerwaarde voor productiviteit van grotere en/of meer schermen, het belang van de juiste technieken voor rustig beeld (flikkervrij en met blauwlichtfilter), TCO-voordelen van extrazuinige schermen, daarover is nog te weinig kennis in de markt. Samsung probeert te achterhalen wat het beoogde gebruiksdoel is, om zo het voorgestelde product beter te laten aansluiten. Dat is iets waar het zich als specialist kan onderscheiden van de mainstream modellen die de grote OEMs leveren bij verkoop in combinatie met een PC of laptop.

Die expertise is ook hoe het bedrijf het gesprek met organisaties kan aangaan om alle displayvoorzieningen te verzorgen. “PC-monitoren zijn een vervangingsmarkt,” stelt Meijer, en via die route kan het dan ook gaan over andere display-oplossingen: “We kunnen alle displayvoorzieningen voor een bedrijf leveren, van boardroom tot werkplek.” Dat doet Samsung samen met geselecteerde partners, waarbij ervaring en kennis op elkaar aansluiten.

Samen sterk

Voor meeting rooms bijvoorbeeld kan Samsung bogen op een schat aan ervaring dankzij de sinds jaar en dag zeer sterke positie in de large format display markt (zie kader). Partners als Cisco en Logitech leveren expertise voor de voor communicatie noodzakelijke componenten als netwerk, security en camera’s. Samen kunnen de bedrijven zo een complete oplossing bieden voor de in deze tijd van hybrid working steeds belangrijkere voorzieningen voor overleg in persoon én op afstand.

Voor werkplekken heeft Samsung met Logitech een soortgelijke samenwerking gerealiseerd, die is begonnen in de Benelux en sinds juli wereldwijd is uitgerold. Deze manier van samenwerken bevalt goed, aldus Meijer, al is het een uitdaging dat er wereldwijd een nijpend tekort is aan webcam(componenten), waardoor de partners worstelen om aan de vraag daarnaar te voldoen.

Mobile: Knox, Dex en Enterprise Editions

Qua partners heeft de displaydivisie van Samsung in elk geval nog één sterke partij om mee samen te werken, en wel binnen de eigen muren: de mobiele divisie van het bedrijf doet het onveranderlijk goed en heeft zich inmiddels gevestigd als dé leverancier van Android-toestellen. Aan die basis heeft Samsung een aantal innovaties toegevoegd. Dan gaat het om zaken die misschien minder in het oog springen als de meer en betere camera’s in de consumentenmarkt, maar die het voor veel organisaties wel tot eerste keuze maken naast het alternatief uit Cupertino. Bovendien, zo vertelt Douwe Klomp, Senior Product Manager B2B Mobile, kan het zich dankzij die eigen innovaties uitstekend onderscheiden van de concurrent met het appellogo.

Knox: unique selling point

Het is de nodige jaren geleden dat Samsung het introduceerde, maar de Knox-technologie – waarmee een toestel onder andere ingericht kan worden met een strikt gescheiden ‘privé-deel’ en ‘werk-deel’, elk met eigen apps – is inmiddels een cruciaal unique selling point voor organisaties die security hoog in het vaandel hebben staan. Samsung werkt nauw samen met grote zakelijke dienstverleners, van Microsoft tot MobileIron, MaaS360 van IBM tot Citrix, die alle gebruik maken van de Knox API’s. Dankzij Knox kan Samsung security vanaf de ontwerpfase van het device integreren in de hardware – de API’s werken tegenwoordig met alle Samsung devices – en dat maakt het vrijwel uniek in de smartphonemarkt. “De Knox API’s,” zo stelt Klomp, “zorgen ervoor dat je op een Samsung toestel altijd veiliger bent dan op een ander toestel.” Het is een voordeel dat ook Apple, dat in de zakelijke markt de enige concurrent van belang is, niet kan bieden: “Vanaf een bepaald security level gesprekken is een Samsung toestel de enige optie.” Het enige wat nog een stap hoger gaat qua beveiliging is een dedicated cryptophone als een Sectra Tiger/S, maar om evidente redenen is dat geen optie om bedrijfsbreed uit te rollen. Voor de meeste vertrouwelijke gesprekken is installatie van de Tiger app mogelijk op toestellen met Knox.

Een jaarlicentie op de Knox suite maakt standaard onderdeel uit van de zogenaamde Enterprise Editions van Samsung toestellen die specifiek voor zakelijke klanten zijn bestemd. Qua hardware zijn deze identiek aan populaire consumentenmodellen als de S20 en A70/A71, maar qua dienstverlening biedt Samsung andere garanties. Zo worden komt voor al deze modellen drie generaties aan OS-updates beschikbaar, en vier jaar aan security patches (het laatste jaar per kwartaal, daarvoor maandelijks). Daarnaast biedt Samsung voor deze toestellen Knox E-Fota, enterprise firmware over the air, waarmee organisaties zelf firmware en updates kunnen beheren. Draait een cruciale app (nog) niet onder de laatste Android-versie? Dan rol je die niet uit, maar kan je wél de maandelijkse security updates blijven uitrollen. Nog een voordeel voor enterprise klanten: enterprise tech support, rechtstreeks vanuit Samsung, met een 24/7 beschikbare accountmanager, die bekend is met hoe en in welk ecosysteem je organisatie de devices inzet.

Eén device voor alles

Samsungs troefkaart zou nog wel eens Dex kunnen zijn, de in 2017 geïntroduceerde technologie om een met smartphone een desktopervaring te bieden. Destijds was daarvoor een docking station (Dex Station) voor nodig, inmiddels volstaat een hdmi-kabeladapter.  Voorzien van een beeldscherm kunnen geschikte toestellen zelfstandig apps aanpassen aan het andere schermformaat en dienen als thin client of VDI client. Dat is zelfs zo te configureren, aldus Klomp, dat de gewenste Citrix of VMware toepassing opstart zodra het toestel wordt gekoppeld.

Samsung Dex Samsung

Daarmee is een enkele smartphone potentieel de vervanging voor aparte laptops, smartphones en thin client: één device voor alles. Alleen muis, toetsenbord en beeldscherm volstaan om een desktop te realiseren – zaken die Samsung uitstekend uit eigen fabriek of samen met een partner als Logitech kan leveren. Zo’n one device opzet scheelt niet alleen in aanschafkosten, maar ook in licentiekosten voor afzonderlijke apparaten. Ook qua security is een kleiner aantal endpoints alleen maar aan te bevelen. Een klein manco is dat er nog geen alternatief voor laptops is, maar ook hier kan een partnerschap uitkomst bieden. Andere partijen zoals NexDock en Miraxess zijn daar namelijk mee aan de slag gegaan. Met dergelijke ‘docking laptops’ moet het mogelijk worden om Dex ook in bijvoorbeeld de trein te gebruiken. Klomp verwacht dat dit soort oplossingen volgend jaar hun weg naar grotere klanten gaan vinden.

Als een van de weinige leveranciers die een single device oplossing bieden en met een sterke positie in de displaymarkt heeft Samsung het tij mee in deze tijd waarin er meer bereidheid dan ooit is om met een andere blik naar werkplekken te kijken. Wij zijn benieuwd waar het bedrijf het komende jaar mee zal komen. Volgens Meijer, Van Trigt en Klomp komt er nog voldoende moois aan.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
 
Shop Tech Products at Amazon